Scheiden met een koopwoning, wat is er mogelijk?

Je eigen woning is een belangrijk onderdeel van je bestaan. Het is jouw basis. De plek waar je woont, je hebt er herinneringen opgebouwd en is het thuis van jullie kinderen. Naast deze emotionele waarde is het huis ook geld waard. En wanneer jullie gaan scheiden moet de waarde ervan verdeeld worden. Dit lijkt heel simpel, maar toch zien wij in de praktijk dat het niet allemaal zo simpel is. Er moeten veel beslissingen worden genomen en dit in een tijd waar alles eigenlijk op zijn kop staat. JA, je wilt het goed regelen, maar wat moet er allemaal worden geregeld en hoe?

Advies op maat
Samen gaan wij met jullie kijken wat er allemaal mogelijk is in jullie situatie en wat jullie wensen zijn. Wil één van jullie de woning overnemen, gaat het huis verkocht worden of houden jullie de woning buiten de verdeling zodat de kinderen in hun veilige omgeving kunnen blijven wonen?

Waarde van het koophuis
Wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan is het verdelen van de waarde eenvoudig. Jullie allebei krijgen de helft. Bij de verdeling van een koophuis spreken we van een overwaarde of een onderwaarde. Bij overwaarde deel je de winst met elkaar en bij onderwaarde deel je de schuld met elkaar. Wanneer jullie onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd, dan zal in de voorwaarden waarschijnlijk staan vermeld hoe de koopwoning verdeeld zal moet worden.

Verkopen van de woning
Jullie kunnen besluiten om de woning te verkopen wanneer jullie bijvoorbeeld allebei de woning niet zelfstandig op naam kunnen krijgen. Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, dan moet de waarde van het huis worden verdeeld. De eventuele overwaarde kunnen jullie weer gebruiken om bijvoorbeeld een andere woning te kopen.

Eén van jullie koopt de woning
Wanneer één van jullie in de woning wilt blijven wonen dan moet diegene de vertrekkende partner uitkopen. Dit betekent dat je de vertrekkende partner de helft van de waarde van het koophuis betaald. Wat de uiteindelijke waarde is, hangt af van de taxatiewaarde en de hypotheek. Wanneer de taxatiewaarde van de woning hoger is dan de hypotheek, dan is er een overwaarde. Degene die in het huis blijft wonen, moet de helft van de overwaarde uitbetalen aan de ex-partner. Is er sprake van een onderwaarde, dan moet de vertrekkende partner de helft van de onderwaarde uitbetalen aan degene die in het huis blijft wonen. Samen met een hypotheekadviseur gaan jullie kijken of het mogelijk is om de hypotheek volledig over te nemen en de woning op één naam te zetten.

De woning blijft onverdeeld tijdens scheiding
Jullie kunnen er ook voor kiezen om de woning niet in de verdeling mee te nemen tijdens scheiding. Dit gebeurt veel in de praktijk wanneer moeder met de kinderen in de woning blijft wonen maar niet genoeg inkomen heeft om de hypothecaire lasten te dragen. Samen kan overeen worden gekomen dat het huis onverdeeld blijft. Nadeel hiervan is wel dat je daardoor eigenlijk nog altijd niet helemaal losraakt van elkaar. Hier gelden wel enkele fiscale aspecten wanneer jullie hiervoor kiezen. Wij informeren jullie daar graag over.

Akte van verdeling
Blijft één van jullie in de woning wonen, dan moet er een akte van verdeling komen. De akte van verdeling zorgt ervoor dat degene die het huis op naam krijgt voortaan ook verantwoordelijk is voor de betaling van de hypotheek. Op deze manier hoeft er ook geen overdrachtsbelasting betaald te worden. Degene die de akte van verdeling opmaakt is de notaris.

Scheiden met een eigen woning kan best ingewikkeld zijn. Er komen nogal wat zaken bij kijken. Willen jullie de scheiding en alle zaken rondom jullie eigen woning op een goede manier regelen? Dan helpen wij jullie graag. Samen met ons netwerk aan specialisten als fiscalisten, hypotheekadviseurs en notarissen bieden wij volledig maatwerk.

Contact
Als je gaat scheiden of niet meer tevreden bent met afspraken die je hebt gemaakt, neem dan gerust contact op voor een gratis, vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Mail ons naar info@praktijkkap.nl of bel ons 06-36059426.